מפתחות הזהב להתמדה

המצליחנים הגדולים ביותר בעולם מספרים, שהצלחתם היא לא תוצאה של מעשה גבורה, או קסם חד פעמיים. לדבריהם, מעשים קטנים שנעשו יום יום בהתמדה, ולאורך זמן, הם שיצרו את השינוי הגדול ואת ההצלחה.

כדי להצליח להתמיד, חשוב לייצר חשיבה בריאה שתסייע לנו להתמיד, וסביבה שתעזור ותכוון אל עבר המטרה. גם אם כרגע המציאות שלכם אינה כפי שהייתם רוצים, תמיד ניתן לשנות ולשפר אותה, אל עבר הכיוון הרצוי.

הנה עשר מפתחות משמעותיים, שיסייעו לכם בכך:

  1. אמונה – אמונה קיימת בכל אחד מאיתנו. הכוונה היא לאו דווקא לאמונה דתית, אלא לאמונה בדרך שלכם, אמונה בעצמכם. אמונה בכך שהעשייה שלכם מקדמת אתכם למקום אליו אתם רוצים להגיע. לא ניתן להוכיח אותה מחקרית, אך אמונה מעניקה כח ומוטיבציה, בלעדיה חשים תחושת ריקנות. היא מאפשרת להמשיך ולהתמיד בעשייה, גם בלי לראות את התמונה כולה. מהו סט האמונות שלכם? האם הוא מקדם אתכם?
  2. מוטיבציה – כשאתם מציבים לעצמכם מטרה גדולה ומאתגרת, אתם מתמלאים בהתרגשות, שנוטעת בכם מוטיבציה ומניעה אתכם לפעולה. לאחר זמן, ההתחלה חולפת ואיתה ההתרגשות, ואתם עלולים למצוא את עצמכם חסרי מוטיבציה. ומה אז? דרך משמעותית לייצר מוטיבציה לאורך זמן היא חיבור למטרה גדולה, שתמיד ולעולם תצטרכו לחתור אליו ולפעול כדי להשיג אותו. להציג את המטרה כמשהו גדול יותר, יסייע לכם להתמיד. למשל – לעשות דיאטה ולהוריד 15 ק"ג, זו מטרה זמנית. לעבור לאורח חיים בריא, זו מטרה גדולה שלעולם תהיה רלוונטית. כיצד תהפכו את המטרה שלכם למטרה גדולה ומשמעותית?
  3. נקודות אור– לכולכם יש משהו שאתם נהנים לעשות, שגורם לכם להרגיש טוב. תחביב שממלא את הסוללה האנרגטית שלכם, כמו ספורט, נגינה, טיול בטבע, וכדומה. חשוב להקדיש לתחביב שלכם זמן באופן קבוע בלו"ז השבועי, שיופיע בו לפחות פעם אחת, ורצוי יותר, ביום קבוע ובשעה קבועה. כמו עוגן. אם אין לכם זמן כי אתם עסוקים, כדאי שתייצרו את הזמן הזה. זוהי נקודת אור בלו"ז השבועי, שמסייעת למלא את המצברים שלכם, ולהיות עם אנרגיה זמינה, שתסייע לכם להמשיך ולפעול אל עבר המטרה שהצבתם לעצמכם גם ברגעים הקשים.
  4. הרגלים – אותן פעולות שאתם עושים שוב ושוב, לפעמים במודע, ולפעמים שלא במודע. הרגלים טובים אמורים לשרת אתכם בדרך אל המטרה, ולקרב אתכם אליה. לדוגמא: אם אתם רוצים לרדת במשקל, והדבר הראשון שאתם רואים כל יום כשאתם נכנסים רעבים למטבח אחרי יום עבודה הוא צלחת עוגיות, שאתם מושיטים אליה יד, זה הרגל לא מקדם שמסיט אתכם מהדרך. בידקו מהם ההרגלים שלכם? האם הם משרתים את המטרה שלכם ומקדמים אתכם אליה?
  5. הצלחות קטנות – התמדה לאורך זמן מזמנת לכם את האפשרות לעצור מדי פעם, להסתכל על הדרך שעשיתם ועל המקומות שבהם חוויתם תחושת הצלחה. קטנה ככל שתהיה, חשוב לראות את ההצלחה ולהוקיר את עצמכם עליה. הצלחות קטנות בונות את היכולת שלכם להתמיד, הן מייצרות תחושת מסוגלות, בונות ביטחון עצמי ודימוי עצמי חיובי. הן מאפשרות לכם ללמוד על עצמכם – מי הייתם שם שאיפשר לכם להצליח? מה היה שם שאיפשר לכם להצליח? ואיך אתם יכולים לשחזר שוב את ההצלחה, גם בתחומי חיים אחרים?
  6. שיחה פנימית – הרגעים המאתגרים לאורך הדרך, שבהם אתם מתקשים לעשות פעולה שתניע אתכם קדימה, הם רגעי הקושי האמיתיים. למשל: כשהשעון מצלצל בארבע וחצי בבוקר לקום לאימון ואתם ממש רוצים להישאר מתחת לפוך – זהו רגע מאתגר. השאלה היא – מה אתם אומרים לעצמכם ברגע הזה? מהו השיח הפנימי שלכם? מהם המילים והמשפטים שאתם בוחרים להשתמש בהם, וכיצד הם משפיעים עליכם? יתכן ואתם מיד נוקטים בפעולה, למשל, מזנקים מהמיטה או אומרים לעצמכם שתרגישו טוב אחרי האימון, ובכך מתעלים על הקושי. ואולי אתם אומרים לעצמכם שעדיף לכבות את השעון ולהמשיך להתכרבל במיטה. כל אחת מהשיחות הפנימיות האלה תוביל אתכם למקום אחר לחלוטין. האם הפעולה שאתם נוקטים או מה שאתם אומרים לעצמכם מניע אתכם לפעולה מקדמת?
  7. מחויבות – מחויבות זו הצהרה שלכם לעצמכם. זו הידיעה הפנימית שאתם סומכים על עצמכם, ומאמינים לעצמכם, שמילה שלכם היא מילה. מחויבות עמוקה מאפשרת להמשיך ולפעול יום אחרי יום לאורך זמן, לטובת מטרה מסוימת. כשאנחנו מחויבים למטרה לאורך זמן, ומתמידים על אף הקושי, זה מגדיל את תחושת הביטחון שלנו, ככה אנחנו גדלים. לכולנו קרה שהבטחנו לעצמנו לסיים את רשימת המטלות היומית, ולמרות ההבטחה, זה לא קרה. אם זהו דפוס שחוזר על עצמו אצלכם שוב ושוב, כדאי שתבדקו מה מקשה עליכם להתחייב, גודל המשימה או אולי משהו אחר? ממה אתם חוששים? וכיצד ניתן להגביר את תחושת המחויבות בניכם לבין עצמכם? תהליך אימון אישי יכול לסייע בכך.
  8. עקרון האפקט המצטבר – פעולות קטנות ועקביות יוצרות אפקט משמעותי שמוביל לשינוי. מי שלא מכיר את העיקרון הזה, מנסה, וכשהוא לא מגיע לתוצאות שהן לשביעות רצונו – הוא מפסיק לנסות. מי שמכיר את העיקרון – מבין שזה עניין של זמן. העניין הוא לא לעשות מהפכות ברגע, זה לא מחזיק מעמד. אלא לעשות שינוי בצעדים קטנים. כל יום משהו אחד קטן, שהוא לא מאיים ושיש לכם את היכולת להתמיד בו. מידי יום תוסיפו עוד שינוי, ועוד אחד. לאורך זמן אפשר יהיה להבחין בשינוי. למשל: יותר קל להפחית רבע כפית סוכר מכוס קפה אחת לשבוע, עד שנגמלים לגמרי מסוכר בקפה, מאשר להפסיק עם הסוכר לגמרי ובבת אחת.
  9. סביבה – לסביבה החברתית יש השפעה אדירה על חייכם. אם אתם חווים העדר פירגון, חוסר תמיכה, סביבה שלא מאמינה בכם וששואבת מכם אנרגיה, יש באפשרותכם לבחור לשנות אותה, כך שתתאים יותר לערכים שלכם ולשאיפות שלכם. סביבה טובה, מעבר להיותה תומכת ודוחפת קדימה, גם מאפשרת ללמוד ולקבל סיוע ממי שכן הצליח היכן שאתם מתקשים – אפשר לשאול מה הוא עשה אחרת מכם? מה אתם יכולים ללמוד מהדרך שלו? כיצד והאם ניתן ליישם את זה בחייכם? ללא סביבה תומכת קשה עד בלתי אפשרי להתמיד ולהגשים חלומות. סביבה תומכת היא משאב אדיר וחשוב בדרך לשינוי הרגלים ולהגשמת חלום, אל תוותרו עליה.
  10. התייחסות לכישלון – האופן שבו אתם מתייחסים לכישלון, הוא למעשה הגישה שאיתה אתם באים בבואכם לפתור בעיות ולהתמודד עם אתגרים. האם כשאתם נכשלים אתם מלקים את עצמכם וחשים שאתם כישלון גמור, או שאתם מתייחסים לכישלון כהזדמנות ללמידה? כשהגישה היא כזו שמאפשרת להתנסות, לא תחששו מכישלון, תאפשרו לעצמכם לטעות, לנסות שוב, וכך להתמיד. אנשים שמפחדים להיכשל, נמנעים מלהתנסות באתגרים, חוששים למתוח את הגבולות של עצמם, שומרים על הקיים, מה שמנהל אותם זה מה יגידו עליהם. אנשים שלא מפחדים להיכשל, אוהבים לאתגר את עצמם, הם מחוברים לעצמם, התודעה שלהם מתפתחת, הם בתחושת מסוגלות גבוהה.

מייקל ג'ורדן:
"החטאתי מעל 9000 זריקות בקריירה שלי, הפסדתי כמעט 300 משחקים. ב-26 הזדמנויות סמכו עלי לקחת את הזריקה המכרעת במשחק…ופספסתי. נכשלתי שוב ושוב בחיי, וזו בדיוק הסיבה שהצלחתי."

בברכת הנאה מהדרך, ובהצלחה!

אולי תתענינו גם ב...

בניית-חוסן

בניית חוסן

החיים מזמנים לנו אירועים שאת חלקם בחרנו בעצמנו, ואת חלקם לא. הם מופיעים בחיינו כהזדמנויו ...

לתהליך אימון פורץ דרך – בואו נדבר